Us presentem a continuació un breu resum de cada proposta presentada al concurs, per ordre d’arribada. Podeu veure les obres i trajectòria dels i les artistes clicant al seu nom. Llegeix més sobre el projecte Murbas aquí
1 Un fluir de colores. Artur López (De Tripas Aerosol)
Modificar el espacio a partir de la abstracción utilizando formas geométricas, con una clara intención de romper la arquitectura del edificio a partir de la fluidez de las formas y la paleta de colores. Los años de experiencia en proyectos participativos nos lleva a construir mundos nuevos, dando rienda suelta a la imaginación, es por ello que apostamos por composiciones no figurativas.
En esta ocasión nuestra intención es remarcar el espacio dentro del entorno al que pertenece creando un vínculo entre la obra, el entorno y los/as jóvenes.
2 Morfologia animal. Miquel Oller Canet
Reivindicar un espai lliure d’esquemes de comportament i sent un retrat d’una nova imatge de la ciutat més multicolor i plural. Amb la intenció de proposar una reflexió sobre la vida i el seu quefer dins l’entorn i des d’on parar-se a pensar sobre com cada persona conviu amb la seva pell exterior.
3 Naturalment musical. Sergio Garcia
He triat la temàtica de la música per representar una escena artística, com pot ser la pintura, la dansa, la poesia… Crec que les arts son un bon motiu per tractar en un espai jove. De fet, a La Bàscula es fan bastantes activitats relacionades amb la música, com tallers, concerts, etc..
El fons segueix un patró de formes harmòniques i fulles en representació a la importància de la naturalesa, i al valor que li hem de donar. Pel que fa als colors, sempre utilitzo colors tipus pastel, amb poca saturació. En aquest cas, emprats al fons, una agradable combinació de vermell i blau.
4 Allò que ens rodeja. Noé Peiró
D’alguna manera en aquest projecte vull tractar de rendir homenatge al propi espai donat i on s’ubica el nostre centre, fent que tots aquells projectes a La Bàscula siguen possibles.
Per al procés de documentació i investigació del projecte, seguint amb l’idea de rendir homenatge a l’espai que ens envolta i del que de vegades som inconscients degut al nivell d’assimilació (…) Sense deixar de costat els projectes que es duen a terme ni restar importància, els murs més grans i degut a la forma de l’edifici, aniran pintats amb motius florals narrant així l’espai que ens envolta.
5 Ensayo. Marta González i Bruno Alonso Ruiz
El juego consiste en conseguir el mismo número de cuadriláteros que tus compañeros.
Los puntos se colocan al principio de la partida, dentro de una superficie, de manera aleatoria por los jugadores.
Las figuras se consiguen cerrando cuatro lados que no contengan ningún punto dentro. Cuando haces un cuadrilátero lo rellenas y te toca otra vez. Se pueden hacer triángulos pero no se rellenan y no cuentan. Se colocan las líneas por turnos uniendo los puntos de manera que no se corten. Empatando en figuras rellenos ganamos todos.
6 Reforma Murbas. Jan Vallverdú
El projecte pictòric i la seva relació amb l’espai jove i els seus continguts, es centra amb el mateix concepte de “jove”, on proposo una sèrie de figuracions, aproximacions metafòriques o posades en escena, en relació a les actituds, pensaments, posicionaments i sentiments de caràcter general, que els joves tenim enfront als ulls de la la nostre societat i les generacions que estan per sobre de nosaltres, els quals són qui ens deixaran una cosa o res per poder seguir endavant, juntament amb les circumstàncies que estem vivim actualment.
7 Realitats diferents. Isabel Rabassa
No existen reglas en el mundo imaginario, la creatividad y nuestra necesidad de comunicar lo que sentimos es crucial para la humanidad. A lo largo de la historia se han realizados estudios y teorías por personas que han sentido la inquietud de observar y darle sentido a lo que presenciamos. Todos tenemos la necesidad de definir qué es realmente lo que vemos. El color esta en todas partes, mientras que haya luz. Ademas de conectar con nuestro mundo interior, sería interesante trabajar en equipo, mano a mano poniendo en practica el contenido teórico/conocimiento que pueda transmitir acerca de este tema durante esos días.
8 Jovedelik. El Rughi
Después de haber analizado las diferentes actividades que realizáis en el Espai Jove La Bàscula, he plasmado mi obra inspirándome en:
· La música; el tocadiscos, el micrófono, el audiotape, y los tocadores de batucada
· El baile; sneaker, bailador de break dance
· La pintura; el espray y la casita-lapiz
· El mundo juvenil; el gorro “Hip-Hop”, las sneakers, el personaje “raro”
Toda la obra es pintada con colores vivos y con contrastes, para dar un toque vivaz y fresco, además de decoraciones de texturas abstractas que le dan un aspecto de gráfica contemporánea.
El mural está pensado para tener una doble visiòn, asì que el muro de la esquina se verá solamente si el espectador se mueve por el lado del edificio; de forma diferente si lo mira desde frente dicho muro se “esconderá” pero la visión del mural quedará intacta ya que ha sido estudiado para que los muros encajen.
De esta manera se crea un juego visual, donde, para mirar el interior de la cabeza tendrás que moverte para descubrir los pensamientos del personaje.
9 Dinàmics XXI . Eduard Sacrest (Rice) i Josep Fernandez (Margalef)
El mural representa la filosofia de La Bàscula i tot el que un hi pot trobar: música, art urbà, tallers, cinema, esport… en definitiva: un espai de diàleg, de comunitat, d’aprenentatge i de promoció cultural; divers, en constant moviment, i obert a la ciutadania.
Hem volgut posar èmfasi al caràcter plural de la proposta, destacant la sensibilitat de mans i peus, junt amb objectes, eines o instruments, que dinamitzen l’oci i la formació dels joves. Elements que els acompanyen durant el camí de la infantesa a l’edat adulta, i que permeten explorar mons i passions, alhora que compartir‐ho amb d’altres companys. Permeten expressar‐se un mateix, i expressar‐se de cara els altres. Permeten relatar històries personals i col∙lectives.
10 La Bàscula tropical. Zosen Bandido
La idea que presento para el mural de la fachada representa la diversidad de jóvenes y talleres que se llevan a cabo en La Báscula. A través del color, las formas geométricas y la naturaleza simbólica que conforman la báscula tropical. Las plantas en crecimiento simbolizan la juventud creativa en expansión y aprendizaje continuo.
La diversidad de talleres representados con diversas formas geométricas. La música, la danza y el arte en general son indispensables para un crecimiento completo, como una selva tropical.
11 El color del sonido. Consuelo Coumerme
La propuesta mural pretende ser una respuesta a sinergias entrecruzadas entre los distintos tipos de arte. La música va más allá de solo un sentido: la música es sonido a la vez que tacto, olfato, sabor e imágenes. Podemos ver la música si cerramos los ojos e imaginamos formas y colores. Estas imágenes no figurativas, abstractas, nos vienen a hablar de sensaciones, como si estuviéramos flotando en una sinfonía.
La naturaleza forma parte de nuestra escena recordándonos que todo es parte de todo y que también en ella podemos experimentar desde los sentidos: mirar sus imágenes y sentir su aroma, cerrar los ojos y escuchar su sonido.
Esta explosión de color pretende ser un espacio alegre y juvenil del que todos se sientan parte, donde todos los imaginarios son posibles y la creatividad pueda desarrollarse al máximo en armonía con el espacio que los acoge.
12 Find your balance. Irene Rivera
Es una invitación al equilibrio en cualquiera de las facetas de la vida de una persona adulta o joven.
Pasamos nuestro camino desde la niñez hasta la edad adulta a veces de manera inconsciente buscando el equilibrio en todas las partes que conforman nuestra vida (social, familiar, laboral, económica, nuestro tiempo libre, nuestro bienestar físico y espiritual). A veces descuidamos o no prestamos a que hay aspectos importantes en nuestra vida que desequilibramos por la falta de tiempo, o por la rutina.
Con este mural mi intención es hacer una invitación clara a jóvenes y adultos a que encuentren ese equilibrio, a que paren y mediten. A que puedan encontrar algo que quizás están descuidando o no prestandole la atención que se merecen. El espacio La báscula puede ser ese espacio donde puedan escuchar y equilibrar a ese niño interior que quería aprender música, o pintar en la calle o aprender a bailar.
13 La Bàscula keep on moving. Daniel Thomas
He volgur fer una proposta centrada en la música, d’una manera dinàmica i actual, tant en las eva forma com en el contingut. He volgut destacar la presència femenina, donant-li un pes important en la composició. En quant a la forma, he decidit utilitzar colors intensos i figures amb formes dinàmiques, divertides i expressives; adjectiu que poden relacionar-se positivament amb la joventut com a concepte. També he volgut representar les figures magnificades (tant pel tamany com per la perspectica utilitzada al representar-los) simbolitzant el paper de l’equipament de donar importància als joves oferint-los-hi aquest espai, escoltant-los, formant-los i fent realitat les seves propostes.
14 Todos. Taquen
“Todos” es una propuesta artística que parte de la base de la convivencia como eje.
La ciudad de Barcelona posee alrededor de 80 especies diferentes de aves, la mayor parte autóctonas, que conviven en ella. En esta propuesta utilizo alguna de esas especies para hacer referencia de forma metafórica a distintos grupos sociales diferenciados por raza, sexo, edad, clase social, etc., que conviven y comparten espacio en la misma.
En La Bàscula, todos estos grupos trabajan juntos para crear proyectos dinámicos, en movimiento, vivos, que enriquecen culturalmente a quienes participan en ellos y a quienes los disfrutan.
Utilizo las aves para hacer este paralelismo entre la convivencia y el dinamismo, entre el respeto y el equilibrio. Su movimiento suele ser siempre acertado, como un eterno baile en el que cada pieza encaja, fluye.
15 Festa jove. Sandra Vila
La part de la façana més àmplia es composa d’uns edificis que fan la funció d’escenari.
He volgut representar un escenari realitzat a partir d’un skyline d’edificis, ideat a partir de dos conceptes. La Bàscula com a escenari important de la ciutat i del barri en el qual es troba i la Marina del port, el barri que es genera per la construcció d’habitatges per a treballadors.
A sobre de l’escenari hi ha dues noies ballant i un noi cantant, fent referència als esdeveniments i tallers que es realitzen a La Bàscula.
16 Musical Universe. Carola Bagnato i Sergi Bastida
Esta propuesta se inspira en la inmensidad del espacio, que refleja exactamente La Bàscula, donde puedes encontra música, arte y todo tipo de actividades.
Hemos querido reflejar la diversidad representada con una figura femenina y una masculina; así como, el vuelo de los pajaros, que para nosotros inspiran creación y libertad.
17 Ritmes urbans. Luis Sánchez i Guillermo Terrádez
Donat que l’Espai Jove La Bàscula és un lloc que arreplega molts aspectes que tenen a veure amb l’entreteniment, la cultura, la música, la dinamització juvenil, propostes formatives, culturals i lúdiques, el projecte que es presenta anomenat Ritmes Urbans, vol fer un manifest de la cultura i la ciutat com un terreny de joc on els joves poden gaudir i créixer, a més de despertar inquietuts artístiques. La selecció de colors així com la tècnica de tintes planes que es veu reflectida a l’esbós, busca crear un impacte visual que no deixi a ningú indiferent. De tal manera que els joves, troben l’edifici com un punt de partida atractiu per a desenvolupar la seva creativitat i formar-se.
18 Elements. Marc Altafulla (Mugraff)
La meva proposta és construir un mur col·lectiu amb col·laboració de tots els joves utilitzant diferents tipografies i estils cal·ligràfics. La instal·lació consistiria en un mural que plasmaria les idees, inquietuds i referents del jovent català de Barcelona actualment. L’artista tindria la funció de guiar al jovent i aconsellar-lo per tal que el mural a part de col·laboratiu tingués un atractiu visual. A banda d’això els participants utilitzarien principalment la franja inferior del mur per evitar riscos i intentaria que a l’aspecte visual final del mural fos o tingués una estructura circular, ja que això ho vincularia amb tots els meus treballs més recents.
19 Entorn i contorn. Miquel Falgàs
La Bàscula espai jove, un punt de reunió i dinamització de la cultura situat al bell mig de Montjuïc i rodejat de zones verdes, un lloc on compartir experiències per part de joves i adults creant sinèrgies.
Donades les premisses del projecte per realitzar un mural participatiu, s’ha optat per l’opció de no tan sols realitzar una proposta on els assistents a aquesta activitat únicament participin en la seva execució, sinó també en la seva conceptualització i disseny, ajudant a que s’apropiïn de la proposta i es facin seva la intervenció des del minut zero.
20 Col·lectivitzem l’alegria. Elías Taño
“Colectivicemos la alegría” en respuesta al pesimismo adulto que tiñe de gris la expresión genuina y natural de la juventud, en definitiva del futuro.
Por ello, valores como el cuidado y protección del medioambiente, el respeto a procedencias, idiomas, creencias… así como la convivencia con nuestras vecinas y vecinos, son poderosos valores que alejan a la juventud de ese pesimismo adulto, que los ubica en espacios ultra individualistas. En respuesta a esta visión amarga y equivocada que tienen los adultos del mundo juvenil, se propone un mural lleno de color, de valores positivos respecto a la convivencia y a la energía colectiva que las y los jóvenes producen en su día a día, en respuesta a los prejuicios morales que les damos los adultos.
21 All kebabs are buenos. Arturo Aguilera
El proyecto entregado centra su presentación en 3 fundamentos principales muy presentes en la actividad de La Bascula:
– La multiculturalidad
– La ayuda al compañero
– La creatividad e imaginación
Los murales 1, 2 y 3 están pensados como para tener una conexión entre ellos. En el mural 1 se representa el famoso juego de la serpiente y la escalera, jugado por personajes de “Alicia en el pais de las maravillas”. El mural 2 se representa a esta misma serpiente enrollada alrededor de un kebab, que está a punto de ser comido por la boca en el mural 3.
22 Vida al mur. Anna Agudo i Adrià Canet (dobleaart)
L’espai jove és un lloc de diversitat juvenil on normalment es viuen moments divertits amb els amics. És per això que hem reflectit aquesta alegria en el mur amb colors, fent així la bandera LGTBI.
El mur també inclou dos retrats de caràcter realista d’una noia blanca i un noi negre mirant el centre on hi ha escrit “espai jove La Bascula”. Aquest encreuament de mirades dirigides a La bàscula, representa un espai on hi ha respecte entre gènere i races, creant així una sola comunitat.
23 Àgora. Vyacheslav Gunin
Disseny inspirat en el logotip de l’espai jove, creant una obra dinàmica, que mostra el moviment a través de les seves formes i colors plans integrant-se en l’espai que l’envolta